De dans van het leven

Biodanza is hier en nu

Biodanza is een ontdekkingstocht. Het leert je over jouw verlangens, over jouw wensen, jouw energie, over contact, over grenzen, over de liefde en vooral over het leven, jouw leven. Het biedt je de mogelijkheid om nieuwe wegen in te slaan.

Biodanza is veel meer dan ‘gewoon lekker dansen’. Biodanza is een systeem van persoonlijke ontwikkeling en groei. Van transformatie. Van herstel of versterking van je lichamelijke en geestelijke gezondheid, van zelfgenezing.

Bij Biodanza beweeg je op muziek, in een groep. Je beweegt afwisselend alleen, met z’n tweeën of meer, of met de hele groep. De individuele dansen zijn gericht op het maken van contact met jezelf, met het laten stromen van jouw levensenergie. In de dans met een ander leer je contact te maken en het plezier daarvan te ervaren. Er zijn geen vaste danspasjes. Iedereen kan het.

De deelnemers spreken niet tijdens de les. Hierdoor kan je dichter bij je gevoel komen. De les heet een ‘ Vivencia’, vrij vertaald ‘een intens beleefde ervaring in het hier en nu’ .

De vijf lijnen van Biodanza

Biodanza werkt volgens vijf thema’s die de vijf lijnen van Biodanza worden genoemd:

Vitaliteit is het leven met energie tegemoet treden en een goede balans vinden tussen actie en rust. Als je vitaal bent kan je uitreiken naar wat je nodigt hebt en verlangt in het leven. Het voedt blijdschap, levenslust, en maakt je lichaam levendig.

Affectiviteit is het vermogen liefde en genegenheid te geven en te ontvangen. Empathie maakt dat we ons kunnen verplaatsen in de ander.

Creativiteit  heeft te maken met hoe je je leven creëert en creativiteit legt in je activiteiten. Het is een element van vernieuwing.

Seksualiteit is het vermogen om te verlangen en genot te voelen. Om intiem en sensueel te zijn. Seksualiteit begint bij het opnieuw leren verlangen en bij het ontdekken en wakker maken van plezier in jezelf.

Transcedentie is het vermogen om uit te stijgen boven het ego en steeds meer op te gaan in het grotere geheel.