Achtergrond

Vanuit Chili tot over de hele wereld, Nederland, Leiden en Oegstgeest!

Klinische achtergrond van Biodanza

Het model van Biodanza vindt zijn inspiratie in de klinische ervaringen van Rolando Toro met psychiatrische patiënten. In de jaren 60 van de vorige eeuw was Rolando  lector bij het Centrum voor Antropologische Medische Wetenschap van de Medische Faculteit van de Universiteit van Chili. Hij startte danssessies met patiënten en trok daaruit zijn conclusies. Geleidelijk aan gaf hij zijn dansmethode meer vorm. In 1970 werd Rolando door de Universiteit gevraagd om de eerste leerstoel ‘Psychodanza’  op te zetten. Deze benaming vond hij echter dissociatief en hij koos voor ‘Biodanza’.

Door de jaren heen heeft Rolando Biodanza steeds verder ontwikkeld. In verschillende klinische kaders zijn daarbij de neuropsychologische effecten gemeten. Stapsgewijs werd Biodanza ook aangeboden aan mensen met psychosomatische klachten en mensen met een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Inmiddels wordt Biodanza over de hele wereld gegeven. Ook in Nederland ontstaan steeds meer wekelijkse groepen en wordt Biodanza steeds populairder.

 

Biodanza is not a mere set of exercises to music of a conventional system of emotional expression, but rather a new vision of life, a process of human development, identity, integration, inner transformation, and of developing our human potentials. Biodanza is about learning to ‘dance life’  and rediscover the ‘pleasure of living’.  –  Rolando Toro.